KAMUOYUNA DUYURU:
İstanbul Büyükşehir Belediyemizin yürürlükteki mevzuata ve müktesep haklara aykırı olarak yapmış olduğu 2.500 ticari taksi artış kararı ‘Esnaf Odamız’ tarafından yargıya taşınmış olup, İBB meclis kararının yürütmesinin durdurulmasına İSTİNAF MAHKEMESİ tarafından karar verilmiştir.
Mahkeme kararı verildikten hemen sonra bazı odaklar tarafından beslenen bazı medya kanalları ve ajanslar tarafından yine ısmarlama ve taksicilerin tamamını kötüleyen algı haberleri yapılmaya başlanmıştır.
İstanbul’da İBB verilerine göre günde yaklaşık 1.403.000 kişiyi taşımaktayız, İstanbul’da ki toplam yolculuğun %9’u Taksilerle, kalan %91 İETT gibi diğer kamuya ait raylı sistemler, deniz ve karayolu ile taşınmaktadır.
İstanbul’da yaklaşık 1000’e yakın taksi durağımız bulunmaktadır ve bu duraklarda çalışan ticari taksilerden şikayet yok denecek kadar azdır. İstanbul’da ticari taksilerde çalışacak kişilere, Adli sicil kaydı, alkol ve bağımlılık uyuşturucu testi, psikoteknik raporu, sağlık raporu, sürücü ehliyet ceza gbtsi vb. gibi evrakları tamamlaması şartıyla ‘İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ tarafından takside çalışma imkanı veren ‘toplu taşıma kullanım kartı’ verilmektedir.
Bizler kurum ve meslektaşlar olarak; mesleğini iyi ve doğru yapmayan taksici esnafının gerekli yaptırımlara maruz kalarak cezai işlemlerle karşı karşıya kalması için tüm yetkili kurumlarla birlikte hareket etmekteyiz. Yolcu velinimetimizdir, yolcularımıza yanlış yapılmasını kesinlikle tasvip etmiyoruz. Yargısız İnfaz yapılmamak kaydıyla her türlü yaptırımı destekliyoruz.
(Aynı zamanda müşterilerimiz taksilerde yaşayabilecekleri olumsuz olaylarda bizlere 0212 325 15 15 numaralı telefondan, 0 552 706 15 17 whatsapp hattı üzerinden veya info@iteo.org.tr üzerinden şikayetlerini iletebilirler)
1998 Yılında yapılan ihale ile (C-M plakalı) İstanbul’da ticari taksi sayısı 17.395 adete yükseltilmiştir, daha sonra ise son 4 yılda (2021-2025) 2916 adet taksi sayısı (%16,76 oranında) artırılmış olup, ticari taksi sayısı 20.311 adete çıkarılmıştır.
İstanbul nüfusu TUİK tablosunda görüleceği üzere son 4 yılda hiç artmamış aksine azalmıştır, diğer yandan genel kabul görmüş bütün raporlarda İstanbul trafik yoğunluğu maalesef Dünyada birinci sıraya oturmuştur, ticari taksilerin hizmet verebilmeleri için en önemli gerekliliklerden birisi, gidilebilir akıcı trafik akışının olmasıdır. Hem halkımız hem de esnafımız İstanbul trafik yoğunluğundan dolayı mağdur durumdadır. Avrupa’nın birçok kentinde Taksilerin kullandığı özel şeritler, yollar bulunmakta olup bu uygulamanın artık İstanbul’da da hayata geçirilmesi şarttır.
İstanbul’da hizmet veren taksici esnafımız sabah akşam pik saatler haricinde, yolcu bulma sıkıntısı çekmekte olup bu durumda da bazı mobil uygulamalar kullanarak kazançlarından bu mobil uygulamalara %12 civarında komisyon ödeyerek yolcu bulmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla eğer taksicilerimizin yolcu arzı fazla ise neden yolcu bulmak için kazancından komisyon ödemektedir?
Ticari Taksilerimiz İBB tarafından kameralar ile denetim ve kontrol altındadır. Diğer yandan hiçbir kamu kurumlarından alınmış bir yasal izin ruhsatı olmayan ve herhangi bir kamu denetimi altında olmadan haksız rekabet yapan korsan taşımacılar için Devletimiz gereken tedbiri, Anayasa 173.Madde gereği ivedi olarak almalıdır. Bizler bir asra yaklaşan İstanbul taksicileri olarak, korsan uygulamaların kapatılmasından sonra taksi ihtiyacını; ilgili bakanlıklarımız, belediyemiz, federasyonumuz, birliğimiz ve teknik üniversitelerimizle birlikte, esnaf odamızın da içerisinde bulunduğu ortak bir komisyon kurarak, bilimsel bir çalışmayla gerekli taksi sayı artışının mevcut yürürlükteki kanunlara uygun olarak sağlanmasını talep ediyoruz.
SAYGILARIMIZLA