Beyefendi Taksicilik Geri Gelene Kadar...

Başkan Y. Yahya Uğur, "sosyal güvence herşeyden önce insan hakkıdır" dedi

İTEO Başkanı Y. Yahya Uğur, NTV'ye yaptığı açıklamada sigortanın herşeyden önce kul hakkı olduğunu söyledi. Başkan Uğur açıklamasını şöyle sürdürdü: "16.06.2006 tarihli resmi gazetede yayımlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile küçük esnaf yanında çalışan pek çok kişi gibi taksilerde çalışan şoförlerin de SGK çatısı altına alınması gündeme gelmiştir. Yine 2009 yılında İBB tarafından çıkarılan Ticari Taksi ve Taksi Dolmuş Yönergesi’nin 10. maddesinde 2010 yılından itibaren tüm şoförlerin SGK çatısı altına alınacağı belirtilmiştir. İSTESOB (İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği)’da Mart 2010 tarihinde konuyla ilgili tüm Oda Başkanları, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Sn. Mustafa Kuruca ve TUHİM Müdürü Sn. Ali Arslan’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda tüm şoförlerin SGK çatısı altında toplanmasına dair denetimlerin başlayacağına ilişkin bilgiler katılımcılarla paylaşılmıştır. Açıklanan bu bilgi ile kayıt dışı çalışan çoğu taksi şoförü olmak üzere minibüs, servis ve halk otobüsü şoförleri SGK çatısı altında toplanacaktır. Her şeyden önce sosyal güvence insan hakkıdır. Çalışanların sosyal güvence altına alınmasının mesleğe katkıda bulunacağını biliyoruz. Sosyal güvenceli şoför güven duyan müşteriyi getirecektir. Çünkü bugün günübirlik iş olarak görülen taksi şoförlüğü SGK çalışmasından sonra kıskanılan bir meslek haline gelecektir. Böylece taksi şoförlüğünü 3-5 günlük bir iş olarak görenler bu mesleğin dışında bırakılacak, taksicilikten emekli olmayı hedefleyen ve de işini kaybetme korkusuyla daha dikkatli çalışacak olan meslektaşlarımız işlerine devam edecektir."