Beyefendi Taksicilik Geri Gelene Kadar...

İTEO TAKSİCİ UYGULAMASI YARIN KULLANIMA AÇILIYOR

31.07.2017

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası android ve ios telefonlarda kullanılmak üzere taksici ile İstanbul arasında köprü görevi görecek bir uygulama hazırladı.

Şimdilik sadece taksiciler ile iletişimi esas alan programda taksiciler için mesleki duyurular, anlaşmalı kurumlar ile yapılan kampanyalar, tarihi-turistik yerler ve lezzet durakları gibi bölümler yer alıyor.

Güvenlik ihtiyacında taksici desteği

Uygulamanın en önemli özelliği terör vb. olaylarda emniyet birimleri ile yapılacak çalışmaya bağlı olarak İstanbul’da çalışan yaklaşık 40 bin taksiciye aynı anda fotoğraflı uyarı bildirimi düşebilecek olması.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur uygulama ile ilgili şunları söyledi: “Reina saldırısı sonrası teröristin dört taksi değiştirerek izini kaybettirmesi ve bizim o anda emniyet güçlerimize yardımcı olamamamız bizleri harekete geçirdi. Hazırladığımız akıllı telefon uygulaması ile artık ihtiyaç durumlarında aynı anda 40 bin kişiye ulaşma imkanımız var. İTEO taksici uygulamamız 1 Ağustos 2017’de gerçekleştireceğimiz basın toplantımızın ardından telefonlara yüklenmeye başlanacak. Şimdilik uygulamayı sadece taksiciler kullanabilecek.”

Uygulama ile kayıp yakınlarına da destek verilecek

Uygulamanın bir özelliği de kayıp aranıyor bölümü. Bu bölümde kayıp yakını olan ailelerin belirttiği bilgiler ile aranan kişinin fotoğrafına yer verilecek.

İstanbul’da 2016 verilerine göre sadece kayıp çocuk sayısının 15 bin 900 olduğunu belirten Uğur: “Her gün farklı sebeplerden dolayı ülkemizde yüzlerce kişi için kayıp başvurusunda bulunuluyor. Biz İstanbul taksicileri olarak günde 1 milyon 500 bin kişiyi bir yerden bir yere ulaştırıyoruz. Bu seferler sırasında çeşitli vesileler ile müşterilerimizle sohbet etme imkanımız oluyor. Olur ki bir kayıp yakınına yardımcı olur, acısını dindiririz diye uygulamamızda ‘kayıp aranıyor’ bölümümüze yer verdik. Kayıp yakınları bizlere 444 15 23 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir.” Kayıp derken sadece şahıslara değil taksilerde unutulan eşyalara da yer verileceğini belirten Uğur her halükarda müşterilerin taksiye binmeden önce plaka bilgisine dikkat etmesinin işlemleri kolaylaştıracağı konusunda uyarıda bulundu.

Uygulama gastronomi turizmini de destekliyor

Uygulamada yerli-yabancı turistlere de destek olabilmek amacı ile tarihi-turistik yerler ve İstanbul’un alanında lezzetli yemekler sunan restoranlarına da yer veriliyor. Lezzet durakları konusunda Gastronomi Turizmi Derneği ile ortak hareket eden İTEO, uygulamada İstanbul’un alanında başarılı ve her bütçeye uygun yemek mekanlarına yer vererek gastronomi turizmini de desteklemeye hazırlanıyor.

Başkan Uğur: “İstanbul’a gelen misafirlerimiz şehri iyi bildiği için taksicilere nerede lezzetli bir yemek yiyebileceğini ya da nereyi gezmesinin uygun olabileceğini soruyorlar. Bizler de meslektaşlarımızın işini kolaylaştırmak ve turizme katkı sağlamak için, Gastronomi Turizmi Derneği ile şehrimizin balık-ekmek satanından tutun da Osmanlı-Türk mutfağına kadar birçok işinin ehli mekanına yer vermeye çalışıyoruz. Taksici camiası olarak kendi problemlerimizi yavaş yavaş çözerek toplum ile ilgili olaylarda rol alıyor olmamız bizleri mutlu ediyor. Biz ekmeğini yediğimiz bu şehre vefa borcumuzu ödemek, dolayısıyla bu vatan için gözünü kırpmadan savunmaya geçen tüm esnafımıza katkı sağlamak istiyoruz.” dedi.

Yakın zamanda uygulama ile İstanbul’daki etkinlik, festival ve maçlar gibi taksiye ihtiyaç duyulabilecek yerler ve organizasyonlar da taksicilere bildirilerek, müşterilerin taksilere ulaşması kolaylaştırılacak.